Ontwerp & Realisatie van een Zorgwoning aan de Hondsbosseweg te Heemskerk. Realisatie 2021.

Dit project omvatte de ontwikkeling van een architectonische zorgwoning naast het historische rijksmonument en kwekerswoning ‘Villa Abmaatra’, gebouwd in 1929 en gelegen in het tuindersgebied aan de Hondsbosseweg in Heemskerkerduin.

De zorgwoning is zorgvuldig ontworpen om in harmonie te zijn met en ondergeschikt aan het hoofdgebouw, met inspiratie uit de karakteristieken van een houten bollenschuur. Het is strategisch geplaatst op enige afstand van het hoofdgebouw en de weg, zodat het zicht op het monument niet wordt belemmerd. Het ontwerp benadrukt het gebruik van een houtskelet en natuurlijke materialen, met zichtbare houten spanten van zowel binnen als buiten. Aan de gesloten zijde van het gebouw zijn vlakke dakpannen toegepast, gericht op het aangrenzende agrarische perceel, terwijl de open zijde naar de straat is gericht en voorzien van houten gevelbekleding en een opvallende glazen hoekpui die de relatie tussen binnen en buiten versterkt.

De plattegrond is compact en rolstoelvriendelijk, met een extra logieskamer, ruime slaapkamer en een royale badkamer die voldoen aan de behoeften van de zorgbehoevende bewoner. Het ontwerp legt de nadruk op een sterke connectie met de natuur, een extra hoge woonkamer en optimale lichtinval. Het gebruik van natuurlijke materialen draagt bij aan een prettige woonomgeving, waar de zorgbehoevende en haar partner comfortabel kunnen verblijven. De gerealiseerde zorgwoning biedt een gastvrije en functionele ruimte die het welzijn en het dagelijks leven van de bewoners bevordert, met speciale aandacht voor hun zorgbehoeften.

Door de toepassing van goede isolatie en ge├»ntegreerde zonnepanelen in het dak voorziet de woning niet alleen in de eigen energiebehoefte, maar levert het ook een bijdrage aan de energievoorziening van het naastgelegen monument, ‘Villa Abmaatra’. Dit duurzame aspect draagt bij aan de verantwoorde en milieuvriendelijke aspecten van het project.