Villa Pels: een eigentijdse knipoog naar de Zaanse Stijl. Realisatie 2021

Aan de westrand van het nieuwbouwplan Kreekrijk in Assendelft (Zaanstad) is Villa Pels verrezen. Deze unieke Villa, een creatie van Architectenbureau Timmer in samenwerking met Boparai Associates Architekten, is op maat ontworpen voor de familie Pels. Het uitgangspunt was een eigentijdse villa met een alzijdig aanzicht met Zaanse kenmerken, ecologisch verantwoord en energieneutraal.

De gebroken kap en de opvallende witte omlijsting van de villa zijn een subtiele knipoog naar de traditionele Zaanse architectuur, een eerbetoon aan het verleden dat naadloos versmelt met het moderne ontwerp.

De ruimtelijke opzet van het perceel, de idyllische ligging aan het water en het weidse uitzicht over het aangrenzende landschap ‘De Omzoom’ maken deze locatie bijzonder en zijn van grote invloed geweest op het ontwerp. De villa is zorgvuldig gepositioneerd, waarbij de woning zover mogelijk in de noordwestelijke hoek van het perceel is geplaatst voor een optimale bezonning en tuinligging. Vanuit deze positie is de voorgevel, als sluitstuk van de straat, extra in het oog springend. Hier is veel aandacht besteed aan het ontwerp door het toevoegen van een gevelaccent met een hoge glazen pui die doorloopt tot aan de zolder, gedragen door robuuste houten stijlen.

Aan de waterzijde is een glazen hoekpui gecreëerd, die zich uitstrekt tot in de master bedroom, waardoor bewoners zowel vanuit de woonkamer als de slaapkamer kunnen genieten van een adembenemend uitzicht op de omgeving en de sterren. Het naastgelegen buitenterras, voorzien van een doordachte pergola met beweegbare lamellen, vormt een naadloze verlenging van het ontwerp en zorgt voor een goede balans tussen lichtinval en zonwering.

Zowel het schuurtje als de carport zijn zorgvuldig geïntegreerd in het ontwerp, en naadloos afgestemd op elkaar. Waarbij de carport tevens wordt gebruikt voor de subtiele plaatsing van extra zonnepanelen. Door de voordeur in de noordoosthoek van de woning te plaatsen, ontstaat een plattegrond waarin de woonkeuken, eetkamer en woonkamer optimaal profiteren van het contact met de tuin en de omgeving. De keuken, met een ietwat meer gesloten karakter en uitzicht op de weg, vormt een harmonieus geheel met de centrale eetkamer, die fungeert als centrale spil tussen de woonkamer en keuken. Een slimme toevoeging van een schuifwand maakt het mogelijk om de woonkamer af te scheiden van de rest van het huis, waardoor geluidsoverlast wordt beperkt en de algehele leefbaarheid van de woning wordt bevorderd.

Villa pels is een voorbeeld van toewijding aan milieubewust ontwerpen en ecologisch verantwoord bouwen. Zo is de woning volledig energieneutraal en opgetrokken in houtskeletbouw. Dit ecologisch verantwoorde bouwsysteem minimaliseert de impact op het milieu. De woning maakt optimaal gebruik van een bodemwarmtepomp voor energiezuinige verwarming en koeling, ondersteund door een geavanceerd warmteterugwinning systeem (WTW) voor de ventilatie. Gecombineerd met uitstekende isolatie, driedubbele beglazing, zonwering en zonnepanelen voldoet de woning aan alle eisen van deze tijd.

Villa Pels is een prachtige duurzame woning dat op een doordachte manier een eerbetoon brengt aan het verleden, terwijl het optimaal tegemoetkomt aan de behoeften en wensen van de familie Pels. Met haar eigentijdse uitstraling en functionele ontwerp staat Villa Pels als een tijdloos symbool van harmonie tussen traditie en vernieuwing.