Ontwerp & Realisatie van een Recreatie woning te Oosterend Texel. Realisatie 2020.

Texel is een prachtig eiland met uitgestrekte weilanden, natuurgebieden, weidevogels en zijn typerende schapenboeten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit eiland zo geliefd is bij toeristen. Aan de rand van het schilderachtige dorpje Oosterend ligt het kleinschalige bungelowpark ‘De Toes’, gelegen aan de Koningsweg op Texel. De meeste recreatiewoningen op dit park zijn in particulier eigendom en stammen uit de jaren 60. Ook de recreatiewoning van de cliënt kwam uit de jaren 60 en zij wilden graag hun woning uitbreiden en verduurzamen.

De uitbreiding van deze recreatiewoning is ontworpen met een focus op duurzaamheid en een comfortabele leefomgeving. Het gebruik van duurzame materialen staat centraal, met een constructie op basis van een houtskelet als uitgangspunt. Dit skelet biedt niet alleen stevigheid maar onderstreept tevens de ecologische benadering van de bouw.

Het kleur- en materiaalgebruik van de woning sluit naadloos aan bij de oude woning, waarbij bewust gekozen is voor het behoud van de karakteristieke uitstraling. Zo is voor de buitengevel dezelfde gele baksteen gebruikt als in het oude gebouw. Dit dient als een subtiele verwijzing naar het verleden en zorgt voor aansluiting bij de overige woningen op het park.

De toevoeging van drie slaapkamers in deze uitbreiding is zorgvuldig gepland om optimaal gebruik te maken van de ruimte, terwijl de goede isolatie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat gedurende alle seizoenen. De isolatie, zowel thermisch als geluidsdicht, draagt bij aan energie-efficiëntie en een gevoel van geborgenheid in de woning.

De ruime, lichte woonkamer is ontworpen als het centrale ontmoetingspunt van de recreatiewoning. De extra hoge ruimte, de grote hoek pui en de dubbel openslaande deuren zorgen voor een overvloed aan natuurlijk licht en creëren een naadloze connectie met de buitenomgeving. Dit draagt bij aan een gevoel van ruimte en eenheid met de omliggende natuur. De open indeling en het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen in de woonkamer dragen bij aan een prettige en comfortabele woonruimte, waar gezelligheid en duurzaamheid hand in hand gaan.