Jonkeer Gevelslaan bescheiden & elegant woonhuis in Engelse Tutorstijl. Realisatie 2022, aannemer Bouwbedrijf Wilbrink.

Het project aan de Jonkheer Geverslaan in Heemskerk betreft de herontwikkeling van een kavel gelegen op de hoek van de prominente Marquettelaan en de Jonkheer Geverslaan. Voorheen stond op deze locatie een verouderde bungalow met bijgebouwen uit de jaren 70, die niet meer voldeed aan moderne eisen. Om aan te sluiten bij hedendaagse behoeften, is besloten om een nieuwe woning te bouwen op dezelfde footprint als de oude woning. De uitdaging bij dit project was om met een beperkte budget een ruime en aansprekende woning te realiseren.

De nieuwe woning, gelegen aan een vrij drukke weg, is ontworpen met het oog op rust en connectie met de buitenomgeving. Door de strategische positionering van het hoofdgebouw en de bijgebouwen ontstaat er een geluidsluwe kloostertuin, een ware oase van rust. Deze binnentuin is verbonden met de woonkeuken door middel van een grote houten vouwpui, die op mooie dagen volledig geopend kan worden, waardoor de relatie tussen binnen en buiten wordt versterkt.

Het hoofdvolume wordt onderbroken door een ‘risaliet’ of gevelaccent, waardoor een symmetrische opzet ontstaat. In het midden van de woning zijn de gang en de trap gesitueerd, wat de ruimtelijke indeling in evenwicht brengt. De hoofdentree maakt een extra indrukwekkende entree door het toepassen van een vide en een centrale zichtlijn die je bij binnenkomst direct een prachtig uitzicht geeft op de binnentuin.

Het contrast tussen het hoofdgebouw en de bestaande bijgebouwen wordt benadrukt door het gebruik van houten geveldelen voor de bijgebouwen, gescheiden door een verdiepingshoge glazen strook.

De inspiratie voor het ontwerp komt voort uit de Engelse Tudorstijl, gekenmerkt door steile daken, rijke detaillering, opvallende schoorstenen, gevelaccenten en klassieke vensters. Ondanks zijn sobere vorm oogt het hoofdgebouw rijk en warm, dankzij het gebruik van een warme gevelsteen, extra diepe negge, houten kozijnen en het slim toepassen van natuurstenen gevelelementen, zoals de omlijsting van de voordeur en de gevelplint.

Het openwerken van de dakpunt in de slaapkamers creëert een gevoel van ruimtelijkheid en voegt een uniek karakter toe aan de kamers. Het ontwerp streeft naar een harmonieuze integratie van esthetiek en functionaliteit, waarbij elke ruimte een verhaal vertelt.

Naast esthetiek en functionaliteit is duurzaamheid een belangrijk aspect van dit project. Er is zorgvuldig nagedacht over milieuvriendelijke oplossingen, zoals de toepassing van een luchtwarmtepomp en een Warmte Terugwin (WTW) systeem. Deze duurzame technologieën dragen bij aan een energiezuinige woning en verminderen de ecologische voetafdruk van het gebouw.