Ontwerp & Realisatie van een duurzame zorgwoning aan Heicop te Kockengen. Realisatie 2017.

Kockengen is een klein dorpje in de gemeente Stichtse Vecht, provincie Utrecht. In samenwerking met Lejo van der Ven hebben wij hier een zorgwoning ontworpen waarbij ecologisch bouwen centraal staat. Omdat het hier een zorgwoning betreft moest het volume ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Hierbij waren de goothoogte en nokhoogte belangrijke beperkingen.

Het ontwerp van de zorgwoning is gebaseerd op het concept van een luxe schuur, door de asymmetrische opzet van het volume krijgt de schuur een strak en modern uiterlijk. Door de beide zijgevels te voorzien van pannen lijkt het of het dak optisch doorloopt tot aan de grond. Deze ‘dakschil’ wordt in het midden van de zijgevel onderbroken door een grote glaspui die doorloopt in een strak vormgegeven dakkapel. Deze glaspartij geeft niet alleen toegang tot de tuin maar zorgt ook voor veel licht in de woning en draagt bij aan een aangenaam leefklimaat. De voor- een achtergevel zijn voorzien van duurzaam hout rabat en een gevelcompositie van diverse raamopeningen. Er is gekozen voor verticale ‘opdek’ rabatdelen, dit geeft de gevel reliëf en maakt de schuur optisch hoger.

De ‘schuur’ wordt verbonden met het hoofdgebouw d.m.v. een strak vormgegeven corridor bekleed met zink. In dit tussendeel bevind zich ook de entree en een extra badkamer geschikt voor mindervaliden.

Bij dit project is veel aandacht besteed aan duurzaam en gezond bouwen met ecologisch verantwoorde materialen. Zo zijn de buitenwanden opgebouwd uit het zogenoemde ‘Steko’ systeem, dit zijn holle houten bouwblokken gevuld met isolatie die je als lego blokken op elkaar stapelt. De dakplaten van Isovlas worden vervaardigd uit herwinbare natuurproducten die 100% recyclebaar zijn en welke bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Verder is er voor de buitenafwerking gebruik gemaakt van natuurlijke materialen in de vorm van zinken dakrandafwerking en een duurzame houten gevelbekleding.