Ontwerp van een Restaurant ‘de Vuurlinie’  Noorderweg 13 te Beverwijk. Schetsontwerp 2016.

‘Vuurlinie events’ is gevestigd aan de Noorderweg te Beverwijk in een voormalige agrarische schuur vlak bij de afslag met de A9. Deze bijzondere locatie die grenst aan ‘het Fort aan de Sint-Aagtendijk’ welke onderdeel is van de stelling van Amsterdam. De opgave bestond uit het onderzoeken van de mogelijkheden voor het realiseren van een restaurant naast de bestaande Lasergame hal en het maken van een schetsontwerp. Door de aanwezigheid van het fort werden er strenge eisen gesteld aan het uiterlijk van de bijgebouwen en de inpassing hiervan in het landschap. Het programma van het gebouw bestaat naast een restaurantfunctie ook uit een evenementen zaal die zelfstandig moet functioneren.

Het hoofdthema van het ontwerp is duurzaam materiaalgebruik en het voelbaar maken van de relatie met het fort. Door het gebouw op te splitsen in drie geschakelde bouwvolumes met een zadeldak krijgt het gebouw een kleinschalig en huiselijk aanzicht. De wisselende bouwvolumes en gevarieerde goot- en de noklijnen geven het plan een informeel karakter. De doorlopende dakschil staat haaks op de dijk en vormt als het ware de houten omlijsting van het uitzicht op het fort. De voorgevel van het gebouw is ingetogen en gesloten vormgeven met een klein dakoverstek en een duidelijke entree, in de vorm van een glazen pui. Deze entree deelt het gebouw op in drie delen. In contrast met de voorgevel is de achtergevel, richting het natuurgebied, zo open mogelijk is vormgegeven met veel glas. Het dak overstek aan deze zijde versterkt de relatie tussen binnen en buiten en zorgt tevens voor voldoende zonwering, ook biedt het overstek de gasten op het terras bescherming tegen regen en wind.

Het gebouw kent verschillende niveau’s die centraal vanuit de entree worden ontsloten. Men komt binnen op maaiveld niveau en treft daar een open plattegrond aan. De rechterkant van deze plattegrond heeft dezelfde hoogte als het terras en ligt gelijk aan de bovenkant van de dijk, vanuit hier kan men genieten van het uitzicht over het naastgelegen natuurgebied. In de kelder bevinden zicht de toiletten en de keuken en boven is er plek voor een evenementenzaal.

De constructie van het gebouw bestaat voornamelijk uit houten spanten die zowel binnen als buiten zichtbaar zijn. Het gebruik van hout is niet alleen duurzaam maar geeft het restaurant ook een warme en natuurlijk uitstraling.